Despre Aikido

Aikido este o artă marțială non-violentă, orientată către autoapărare, un sport, dar și o metodă de dezvoltarea personală, sub îndrumarea unui instructor psiholog.

Aikido poate fi practicat de către copii, adolescenți, tineri și adulți, femei, bărbați, fără limită de vârstă sau condiție fizică. Tehnicile de Aikido sunt foarte atractive și armonioase, dar și eficiente, de asemenea, pentru cei care sunt dispuși să le aprofundeze.

Spre deosebire de alte arte marțiale, precum Karate sau Taekwondo, Aikido se bazează mai ales pe mișcare, având ca obiectiv dezechilibrarea adversarului, care dacă este făcută bine și la momentul potrivit, are ca și consecință doborârea acestuia fără efort. De aceea, antrenamentele noastre sunt orientate în special pe dezvoltarea abilităților de evitare sau deviere a loviturilor, nu pe blocarea lor (care presupune multă forță), și pe atragerea adversarului într-o mișcare, de obicei circulară, care-l va dezechilibra.

Ca tineri sau adulți, indiferent că doriți doar să faceți puțină mișcare după o zi încărcată sau doriți să dobândiți abilități de autoapărare sau chiar să faceți performanță, participând la competiții, dumneavoastră stabiliți ritmul, iar noi vă oferim pedagogia adecvată pentru a vă asigura progresul la care aspirați.

Adolescenții sunt atrași mai ales de dobândirea abilităților de autoapărare, care, consolidându-le încrederea în sine, îi ajută foarte mult în această etapă importantă din viața lor, în care își caută independența, dar și propria valoare.

Copiii se bucură de atmosfera destinsă în care se desfășoară antrenamentele noastre de Aikido, cu foarte multe jocuri atractive, dezvoltându-și totodată motricitatea, îndemânarea și dexteritatea, dar și abilitățile psiho-sociale atât de necesare pentru o bună relaționare cu ceilalți și evitarea situațiilor neplăcute.

La o simplă căutare pe internet, puteți afla diverse opinii interesante despre Aikido, că este Arta Păcii, Calea Armoniei, Meditație în Mișcare, un mod de a folosi forța adversarului etc., care oricât ar fi de adevărate și atractive, pot crea confuzie lăsând impresia că este un fel de artă marțială magică, precum artele Jedi din Star Wars, prin care poți manevra adversarul cu ajutorul unei energii misterioase, pe care o vei controla cu mintea. La astea se mai adaugă și nenumăratele filme pe care le puteți găsi pe internet, în care diferiți experți în Aikido trântesc mai mulți oameni de colo-colo, care oricât de atractive ar fi punându-ne în locul expertului, nu putem să nu ne gândim ce ni s-ar putea întâmpla dacă noi am fi cei trântiți la pământ.

Ei bine, cu riscul de a vă dezamăgi, trebuie să vă spunem că lucrurile nu sunt așa cum par. În realitate, Aikido ne poate oferi niște abilități reale de luptă, de autoapărare, dar pe care nu ni le va oferi peste noapte și fără efort. În plus, ceea ce vedeți în majoritatea filmelor cu Aikido, ca și cele artistice cu renumitul Steven Segal, sunt „lupte” demonstrative care conțin o anumită regie. Evident că o luptă reală, spontană, cu cineva care vrea să se lupte cu adevărat, diferă foarte mult de ceea ce vedem în demonstrațiile de Aikido.

Însă, referitor la demonstrațiile de Aikido trebuie să remarcăm un aspect important - nimeni nu este rănit dintre cei trântiți la pământ, deoarece arta căderii o studiază cu prioritate toți practicanții, pentru că nu te poți apăra cu adevărat, fără să știi cum să cazi fără să te accidentezi.

Cu Aikido în Sufragerie aveți posibilitatea de a practica Aikido acasă, împreună cu întreaga familie, într-un cadru destins și prietenesc, dar la fel de serios și eficient ca progres, ca și în dojo (sala de antrenament).

Puteți opta pentru clasele AC - adulți și copii sau clasele AA - adulți și adolescenți.

Aikido în Sufragerie va fi un program continuu de antrenament acasă, nu doar pe perioada pandemiei, astfel încât puteți dobândi întreaga experiență pe care v-o doriți, pentru care veți primi gradele binemeritate în urma examinărilor periodice pe care le organizăm.